IZ MALEGA ZRASTE VELIKO

Vsi živi organizmi imajo zarisano pot svoje rasti. Največkrat gre za rast v smeri od majhnega k velikemu. Ali ta teza velja tudi za rastline? Kje se vse začne, kaj se med procesom rasti dogaja, kakšne pogoje mora imeti rastlina za rast…?

Taka in podobna vprašanja smo si v mesecu aprilu dnevno zastavljali v skupini Vrtni škrati. Otroci so imeli možnost spoznavati različna semena in spremljati pot rasti semena sončnice. Za izhodišče spoznavanja rasti rastlin smo izbrali zelo zanimivo slikanico Drobceno seme (E. Carle), otroci so skozi zgodbo spoznavali pot semena sončnice do rastline.

Tako smo se tudi sami podali na zanimivo pot spoznavanja rasti semena sončnice z obiskom Vrtnega centra Primož. Tam so si otroci ogledali sadike zelenjave, sadja, rož ter poiskali semena sončnic. V vrtcu smo semena opazovali, otrokom smo demonstrirali potek sejanja semen ter jih spodbudili, da se v sejanju tudi sami preizkusijo. Semena sončnic so otroci posejali v velike lonce, ko bodo sadike sončnic dovolj velike, jih bomo podarili vsem skupinam naše enote ter otroke spodbudili k zasaditvi le-teh na bližnje vrtčevsko igrišče.

Med setvijo sadik v lonce, smo v igralnici ustvarili tudi živ model rasti semena tako, da smo nekaj semen sončnice posejali v prozoren žepek, katerega smo nalepili na okno igralnice. Poleg modela smo narisali tabelo beleženja rasti semena. Preko dnevnega opazovanja rasti rastline so otroci v tabelo beležili spremembe – kdaj so pognale korenine, kdaj stebelce, listi, kdaj je rastlina pokukala iz zemlje… Ob opazovanju so se odpirala nešteta vprašanja – kakšno nalogo imajo korenine, kakšno steblo, listi, cvet…? Otroci so z zanimanjem opazovali, spremljali, beležili in skrbeli za rastline – jih zalivali in pri tem razvijali odnos in spoštovanje do žive narave.

Preko slikanice, Zelenjavni vrt gospoda Volka (C. Bouiller), so spoznavali, kaj lahko sejemo na vrtu ter pomen izmenjave semen različnih vrst rastlin. V ta namen smo imeli v skupini prav poseben dan, ko smo organizirali IZMENJEVALNICO SEMEN/SADIK. Otroci so od doma prinesli domača semena in sadike ter si jih v vrtcu izmenjali. Pri tem so spoznavali rastline (semena in sadike) – paradižnik, paprika, špinača, buča, fižol, sončnica, jagoda, ribez in celo avokado. Vsako majhno sadiko smo opremili tudi s sliko velike rastline. Otroci so sadike odnesli domov z zavedanjem, da jo posadijo v zemljo, kjer bo iz majhne rastline zrasla v nekaj velikega.

 

Prispevek pripravila: Senja Marušič, dipl. vzg. predš. otr.

Dostopnost