RINGA…BUČA…RAJA

Jesen prinaša nešteto trenutkov ujetih v čas toplih barv, zanimivih darov narave in igrivih zvokov šelestenja. V naravi lahko izkoristimo prav vsak čaroben trenutek, če si le vzamemo čas za postanek, opazovanje in raziskovanje.

V skupini Gozdni škrati smo meseca oktobra posvetili veliko časa spoznavanju jeseni, v vsej svoji lepoti. Večkrat smo se odpravili v naravo, jo občudovali, raziskovali, iz nje odnašali naravni material, katerega smo uporabili za likovne dejavosti ter didaktične igre.

Zadnji teden meseca oktobra pa smo namenili spoznavanju buč. Izhodišče za dejavnosti so bile buče različnih oblik, velikosti in vrst ter zanimivi pravljici, bogati s prikupnimi in zabavnimi ilustracijami – Winnie’s Amazing Pumpkin (V. Thomas) in Rocket and the Perfect Pumpkin (T. Hills). Otroci so preko usmerjenih dejavnosti spoznavali značilnosti buč, njihovo sestavo in uporabnost, usvajali so geometrijske like in oblike, z ločevanjem bučnih semen so urili finomotorične spretnosti ter s štafetnimi igrami z bučami razvijali gibalne spretnosti. Zadnji delovni dan pred prazniki pa smo otrokom predstavili postopek priprave bučnega kruha ter jih spodbudili h gnetenju in oblikovanju bučnega testa v žemljice, katere so kuharji spekli v vrtčevski kuhinji. Okusne bučne žemljice so otroci odnesli domov in s tem tudi delček naših jesenskih igrivih dogodivščin.

 

Prispevek napisala: Senja Marušič, dipl. vzg. predš. otr.

Dostopnost