KUHARSKA DELAVNICA S STARIMI STARŠI

V skupini Vrtni škrati so otroci v mesecu aprilu spoznavali pomen lokalno pridelane hrane, ugotavljali smo, katere rastline uspevajo pri nas in jih uporabljamo za prehrano. Prišli smo do ugotovitve, da v našem okolišu na vrtovih in njivah kraljuje krompir. Preko načrtovanih dejavnosti so otroci spoznavali krompir kot rastlino, njegovo rast in uporabnost. Skozi vsebino zanimive in poučne slikanice, Krompirjevo popotovanje (P. Matos), pa pot potovanja krompirja iz Afrike v Slovenijo in škodljive posledice le-tega na zdravje ljudi in okolja.

Ob zavedanju velikega pomena doma pridelanega krompirja smo raziskovalno pot usmerili v kulinariko in se podali na lov za recepti krompirjevih jedi iz pečice. K zbiranju receptov smo povabili stare starše in prejeli množico zanimivih receptov, med katerimi je, po številu in enostavnosti, izstopal recept za pripravo krompirjeve jedi »Krompir u ruori s pnceto«. Za pripravo omenjene jedi smo v vrtec povabili kar stare starše, da se nam pridružijo na kuharski delavnici.

Otroci so stare starše povabili k pripravi krompirjeve jedi, skupaj so sodelovali in si pomagali, v skupini smo ustvarili prijetno vzdušje druženja in sodelovanja.

Medtem, ko se je krompir v kuhinji pekel, so otroci stare starše razveselili s petjem ljudskih pesmi in ljudskim plesom. Z navdušenjem so jim pokazali, kaj vse imamo v igralnici in s čim se otroci najraje igrajo ter jih k igri kar sami povabili.

Ko je bila jed gotova, smo se vsi skupaj podali na odkrivanje njenih okusov in skupaj prišli do ugotovitev, da je jed odlična prav zaradi skupnega sodelovanja, druženja in seveda zaradi domačega krompirja.

Prijetno druženje smo zaključili s podeljevanjem potrdil starim staršem za sodelovanje na kuharski delavnici »Krompir u ruori s pnceto«.

Dopoldan druženja je v otrocih vzbudil veliko prijetnih občutenj, strokovne delavce pa navdahnil s preprostostjo, skromnostjo in modrostjo starih staršev.

 

Prispevek pripravila: Senja Marušič, dipl. vzg. predš. otr.

Dostopnost