KOLESARČEK | 5-6 LET

Otroci starostnih skupin 5–6 let so se v četrtek, 16. 4. 2015, in v ponedeljek, 20. 4. 2015, udeležili programa  , ki je potekal na ploščadi pred hotelom Kras ter na igrišču za OŠ Prestranek.

Program   je preventivno vzgojni program v cestnem prometu za najmlajše, kjer se otroci preko igre in na neprisiljen način učijo primernega vedenja v prometnem okolju, tako da bodo postali bolj previdni in vestni udeleženci v prometu.

V kratkem teoretičnem delu so izvajalci programa otroke seznanili z osnovno kulturo v cestnem prometu, z gibanjem ob cesti oz. po prometnih površinah, s pravilnim prečkanjem cestišča, s semaforjem in z nekaterimi prometnimi znaki ter njihovim pomenom.

Sledil je praktični del, in sicer vožnja s štirikolesniki na pedala, ki se je odvijala na prometno urejenem poligonu. (Postavljenih je bilo več križišč, prehodov za pešce, semafor in nekaj prometnih znakov.) Otrokom je poligon pričaral prave, realne razmere cestnega prometa.

Promet na poligonu sta ves čas nadzorovala in usmerjala usposobljena strokovnjaka, ki sta otroke opozarjala na napake in jim na konkretnih situacijah razlagala, kako primerno ravnati.
Otroci so preko igre spoznali, kako jih na cesti vidi voznik, kako pomembna je varnostna čelada in kako se pravilno prečka cestišče.

Vzgoja otrok naj bi se po mnenju Sveta za preventivo in vzgojo v prometu RS začela takoj, ko otrok začne aktivno sodelovati v prometu kot potnik v vozilu, kot pešec ali kot kolesar.

S programom   so se otroci seznanili s pravili pravilnega vedenja v prometu in se ob tem zabavali.

Dostopnost