UHU natečaj v skupini Mravljice

Mesec april je bil v naši skupini likovno obravan. Prijavili smo se namreč na likovni Uhu natečaj, katerega letošnja tema je bila predstavitev domačega kraja.

V začetku naj povemo, da smo pri izdelavi izdelka izredno uživali. V navdih nam je bila pripovedka iz naših krajev, in sicer tista o pastirčku Jakobu in Postojnskem zmaju…

Zmaj (živel je v Postojnski jami) je namreč pred veliko leti nagajal meščanom Postojne, hraniti so ga morali s svojo živino, bali so se ga. Ker niso vedeli, kako bi se ga rešili, so na pomoč poklicali neustrašnega pastirčka Jakoba, ki je našel rešitev- ukazal je napolniti tele z živim apnom, tele so vrgli zmaju, ko se je prikazal iz jame. Zmaj ga je požrl, ker pa je bil žejen, je šel pit vodo iz reke Pivke. Živo apno se je v njegovem trebuhu začelo peniti, cvrčati in ga žgati. Zmaja je razneslo in tako so lahko Postojnčani živeli dalje v miru. Iz zmajeve kože so naredili torbe za vse prebivalce, zato se Postojnčanom od takrat šaljivo reče “torbarji”.

Otroci so zgodbo večkrat poslušali, jo tudi sami zaigrali z lutkami, naučili smo se pesmi o zmaju in pastirčku Jakobu. Našemu izdelku smo, poleg likov iz pripovedke o zmaju, dodali še druge elemente, ki so za naš kraj značilni oz. pomembni.

Izdelek je v celoti izdelan iz odpadnega materiala. Dodano mu je tudi  nekaj naravnega materiala za končni izgled.

  1. Zmaj je v celoti izdelan iz zelenih plastenk, obkroža ga gozd- veje, ki so jih otroci našli v naravi (ponazarjajo naš hrib Sovič, ki se nahaja nad Postojnsko jamo in ga večkrat obiščemo). Otroci so za njegove zobe pobarvali lesene paličice.
  2. Jakob je izdelan iz plastenke, PVC jajčk in PVC tulcev, v roki drži leseno pastirsko palico, ki so jo otroci našli v naravi.
  3. Hrib pod Jakobom je izdelan iz prazne embalaže barve za beljenje. Ovčke, ki jih Jakob pase, so izdelane iz PVC tulcev  in PVC jajčk, na katere so otroci nalepili kroglice iz papirja in tako ponazarjajo ovčjo dlako.
  4. Tudi tele je sestavljeno iz enakih materialov.
  5. Postojnsko jamo, ki se nahaja pod zmajem in v sredini našega izdelka, krasijo kapniki iz PVC in kartonskih tulcev. Iz plastenk pa smo izdelali tudi jamski steber in najbolj poznan (najlepši) kapnik Postojnske jame – Briljant. Skozi jamo teče reka Pivka, izdelana iz volne v različnih modrih odtenkih. Z jamskega stropa nas opazujeta tudi dva netopirja, izdelana iz embalaže od jajc. Seveda pa ne smemo pozabiti na zelo pomembno prebivalko naše jame- človeško ribico, izdelano iz kartonske embalaže… In veste kaj? Naša ribica je med skale v jami odložila celo svoja majhna jajčeca.
  6. Mesto oz. staro mestno jedro “Majlont”, je izdelano iz kartonskih škatel, ki so jih otroci pobarvali in narisali okna, vrata..
  7. Izdelek krasi tudi grb mesta Postojna.

Ogledate si lahko nekaj fotografij, tako boste lahko začutili vsaj kanček tega, kar smo mi doživljali ob izdelovanju.

Prispevek pripravili: Sara Puntar in Laura Drole

Dostopnost