EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI V SKUPINI PTIČKI

BRMM, BRMM, BRMM,...

Pogumno smo zakorakali v novo vrtčevsko leto. Nekateri so se na novo okolje šele začeli privajati, medtem ko se drugi že malce poznamo. V skupini Ptički smo se družili in zabavali že lansko leto, zato smo se po začetnem uvajanju hitro napotili novim dogodivščinam naproti.

V tednu od 16.–22. septembra je potekal Evropski teden mobilnosti pod sloganom Izberi čistejši način prevoza! Z različnimi dejavnostmi, primernimi naši starosti je sodelovala tudi naša skupina. Najprej smo v igralnici spoznavali različna prevozna sredstva: avtomobile, tovornjake, vlake, traktorje… Te smo poimenovali, vozili po leseni železnici in namišljenih cestiščih ter jih razvrščali.

Zaradi lepega sončnega vremena smo z aktivnostmi nadaljevali na svežem zraku. Prvič smo se odpravili na sprehod po okolici vrtca. Pri tem smo si pomagali z vrvjo, ali kot smo jo mi poimenovali »kačo z ušeski«.

Na asfaltiranem igrišču pred našim oddelkom sta nam vzgojiteljici pripravili različne poganjalce in tricikle. Vse smo dobro preizkusili in skupaj zagotovo prevozili kakšen kilometer.

Namen tedna mobilnosti pa je poleg zagotavljanja učinkovite in enakopravne mobilne dostopnosti, tudi zmanjšanje onesnaženosti zraka z izpušnimi plini. Zato smo se odločili, da se na določen dan odpravimo v vrtec na enega izmed trajnostnih načinov potovanja. Sodelovali smo vsi otroci in vzgojiteljici iz skupine. Tako nas je večina prišla peš, nekateri pa so se pripeljali s kolesom. Zaradi čistejše izbire prevoza smo bili ob prihodu v vrtec nagrajeni s štampiljko.

Ne samo v vrtcu, tudi doma smo nadaljevali z aktivnostmi, ki spodbujajo trajnostno mobilnost. S starši in sorojenci smo se odpravili na sprehod v gozd, se sprehajali ob morju ter se vozili s poganjalci.

Ptički z vzgojiteljicama Špelo in Barbaro

Dostopnost