SONČKOV TEDEN v enoti PASTIRČEK

Sončkov teden na ODDELKU F

Sončkov dan z Damjano Golavšek - skupina PTIČKI

Sončkov dan z Eleno - KAPLJICE

Sončkov teden pri ZVERJAŠČKIH in PIKAH

Zverjaščki in Pike smo se v tem tednu, kljub času epidemije (skladno z upoštevanjem predpisov za preprečevanje in širjenje nalezljivih bolezni), nekoliko povezali. Odločili smo se, da izvedemo posebne dejavnosti, ter tako otrokom pričaramo prijeten pozdrav poletju.

Vsakodnevno smo tako otrokom pripravili sončne nalepke, kot vstopnico za pripravljene dejavnosti.

Sončkov PONEDELJEK smo sodelovali v likovni delavnici na prostem, kjer smo slikali na blago, ter izdelali svojo sončno zastavo.

Sončkov TOREK smo imeli kino dan. Ogledali smo si risani film Pika Nogavička. Na sončkovo SREDO smo pripravili modno revijo in peli pesmi po želji. Sončkov ČETRTEK je skupina Pike (na zunanjem igrišču) izvedla dramatizacijo Trije metulji. Ob koncu smo pripravili piknik, kjer smo se  posladkali s češnjami in se poveselili ob glasbi.

Zaključni PETEK smo pričakovali z navdušenjem. Animatorka Elena nas je skozi gibanje popeljala v zanimiv svet domišljije. V dejavnosti z animatorko so sodelovali prav vsi otroci, tudi tisti, bolj zadržani ali večkrat nezainteresirani. Opažamo, da imajo otroci, v času epidemije, zelo velik primanjkljaj na področju druženja in kulturnih prireditev. Zato še toliko bolj hrepenijo po tovrstnih dejavnostih in dogodkih.

Če povzamem, smo vsi strokovni delavci mnenja, da smo praznovanje uspešno razširili na celoten teden. Dejavnosti so bile otrokom zanimive in so v njih z veseljem sodelovali. V tem tednu so otroci dobili občutek in povezavo, da prihaja zaključek leta in z njim težko pričakovano poletje.

Pripravili strokovni delavci skupin Pike in Zverjaščki

Sončkov teden na ODDELKU A

Sončkov dan se je letos razvil kar v Sončkov teden. V dogovoru s sodelavkami smo tako že v petek pred tem začeli s pripravami na najbolj “sončkast” teden v letu. Na list je vsak posameznik naslikal sonce, katerega smo kasneje izstrigli in nam je služilo pri dekoraciji. Tudi vreme nam je bilo v tem tednu več kot naklonjeno, priklicali smo prave poletne temperature in obilico sonca.
V ponedeljek smo v skupini Ježkov začeli z okrasitvijo svoje bele majice. Otroci so ob malo drugačni dejavnosti uživali saj so si pripravili majico čisto po svojem okusu, ki so jo kasneje tudi prepoznali.

V torek smo moči združili skupaj s sovrstniki starimi 2-3 leta na oddelku A, skupino Piščančki, Heleno Dujc in Tijo Jelenič. Otrokom smo na prostem pričarale prostor za rajanje z velikim napisom Sončkov teden, obesile njihove sončke, balone ter papirnate vetrnice pritrdile v tla. Poskrbele smo za ustrezno ločevanje t.i. mehurčkov v tem času ter uredile primerno ozvočenje na travniku. Po začetnem rajanju in premagovanju telovadnega poligona, smo z vzporedno dejavnostjo pritegnile otroke k peki palačink. Nadele smo jim predpasnike ter papirnate kuharske kape. Skupaj smo govorili o sami pripravi mase za palačinke ter jo pred njihovimi očmi tudi umešali. Ploščo za peko smo umaknile iz dosega otroških rok in zabava se je tako pričela. Napekli smo veliko palačink in nasitili čisto vsak lačen želodček.


Sredo smo športno obarvali. Pripravili smo poligon primeren starosti otrok. Otroke pa opremili z lastnimi čeladami ter poganjalci/skiroji oz. kolesi. Postopoma smo sppznavali poligon. Najprej kot samostojno raziskovanje, potem hoja po začrtani poti, tek, samostojno sledenje in nazadnje še vožnja z vsemi vozili.


Četrti dan Sončkovega tedna nam je popestrila animatorka Damjana Golavšek. Prizorišče dogajanja smo s pomočjo sodelavk B oddelka, predhodno pripravile. Pisani baloni, sončki izdelani izpod majhnih roki velike vetrnice in napis Sončkov teden na ograji, so asfaltno površino A oddelka, za nekaj časa, spremenili v sončkovo pravljično deželo. Otroci iz skupin Ježki in Piščančki so na glavno zabavo morali malo počakati, saj so bili zadnji na vrsti. Medtem smo se skupaj zabavali na travnati površini A oddelka. Poskrbljeno je bilo tudi za sladkanje, kar se za takšen dan tudi spodobi. Sladoleda kupa je bila kot nalašč za to. Kmalu je prišel čas, da se tudi mi pozabavamo z Damjano. Otroci so ves čas aktivno sodelovali pri programu. Damjana jih je tudi povabila, da se preizkusijo v petju. Zato so, tisti najbolj pogumni skupaj z njo, zapeli nekaj pesmic, po njihovi želji. Zelo so bili ponosni, da so lahko samostojno nastopali.


Peti, zadnji dan Sončkovega tedna, je bil rojstnodnevno obarvan. Otroka iz obeh skupin sta praznovala rojstni dan. Praznovanje smo skupaj izvedli na prostem, ob glasbi v družbi pisanih balonov.

Ježki in Piščančki z vzgojiteljicami

Dostopnost