PUST, PUST VESELIH UST

Pustovanje je eden najbolj veselih, norčavih in pisanih ljudskih praznikov kar jih poznamo. Je čas, postavljeni med zimo in pomlad, ko maškare zavzamejo prostor in jih prav nič ne ustavi. Pustno rajanje pa naj bi bilo tako živahno in veselo, da bi odgnalo mrzlo zimo.

Tudi v skupini Ključki smo se na pustno rajanje pripravljali kar nekaj časa. Otroci so spoznavali tradicijo pusta in najbolj znane slovenske maske, skupaj smo razmišljali, načrtovali in zbirali ideje za skupinsko masko. Tako se je rodila zamisel, da bo vsak otrok predstavljal prvo črko svojega imena, celotna skupina pa naj bi predstavljala abecedo. Otroci so si z našo pomočjo izdelali kostum iz vrtne koprene, katero so popisali s črkami abecede, na kopreni pa je bila pripeta izdelana črka iz barvnih vrečk. Z otroki smo izdelali tudi papirnate kapice, ki so jih otroci poimenovali kar kapice znanja. Seveda pa morajo biti maškare tudi glasne. V ta namen so si otroci izdelali zapestnice abecede tako, da so na elastično vrvico nizali črke in kraguljčke.

Na pustni torek je abeseda oživela in zavzela oddelke vrtca, z otroki smo peli, plesali in se sprehodili tudi na mestni trg, kjer so imeli otroci možnost spoznati kurenta v živo. Celotno dogajanje na mestnem trgu pa je popestril še leseni katapult, ki je otrokom metal pisane bombone.

Rajanje smo zaključili polni zanimivih vtisov in verjamemo, da se je v veselem duhu nadaljevalo tudi v domačem okolju.

Senja Marušič, dipl. vzg. pred. otr.

Dostopnost