TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2022

Današnji dan so otroci v vrtcih in šolah začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Na svež kruh so si namazali maslo in okusen med, popili so mleko in pojedli kos jabolka. V okviru Dneva slovenske hrane je to namreč osrednji dogodek, ki ga vsakoletno obeležujemo tretji petek v novembru.

Namen projekta, ki ga podpiramo tudi v postojnski občini, je da otroke, mladino in širšo javnost skupaj in enovito seznanjamo o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil, ki so pridelana oz. predelana v Sloveniji. Prav tako je pomembno poudariti tudi vlogo kmetijstva in čebelarstva pri predelavi hrane, ter njenem vplivu na okolje. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

 

Kot so nam povedali otroci iz skupin Gosenice, Mehurčki in Marjetice v postojnskem vrtcu Škratek, so se o domači hrani, pomenu zajtrka in kmetovanja pogovarjali že pretekle dneve. Nad današnjim zajtrkom pa so bili posebej navdušeni, saj so ga tokrat pojedli v družbi župana Igorja Marentiča. Otroke sta obiskala tudi lokalni kmetovalec in čebelar. Vzdušje so popestrile čebelice, lična okrasitev, glasba in prijetno pomenkovanje.

 

Vrtec Postojna je z namenom, da bi poudaril pomen lokalne, slovenske hrane, cel teden zaznamoval s skrbno izbranimi obroki. Otroci so namreč skozi zajtrke in kosila spoznavali značilne slovenske jedi in živila iz različnih regij in okolišev. Velik poudarek pa je bil namenjen tudi ozaveščanju otrok, kako pomembno je skrbno ravnanje s hrano, saj je v pripravo obroka, pa tudi vzrejo ali pridelavo določenega živila vpleteno veliko dela in truda.

 

Veseli pogled na navdušene otroške nasmehe, ki naj bodo tudi vnaprej naše vodilo, da si bomo prizadevali za ohranjanje in uporabo kakovostnih slovenskih živil, s tem podpirali lokalno kmetijstvo in izkazali skrb okolju.

ZAPISALA: Doris Komen Horvat, Občina Postojna

VIR: https://www.postojna.si/objava/701317

SKUPINA GOSENICE

SKUPINA MARJETICE

SKUPINA VOLKCI

SKUPINA BARČICE

SKUPINA ZVERJAŠČKI

SKUPINA ŽOGE

SKUPINA ČMRLJI

SKUPINA OBLAČKI

SKUPINA DROBIŽKI

SKUPINA VETRNICE

SKUPINA BALONČKI

SKUPINA GOZDNI ŠKRATI

SKUPINA SIRENE

SKUPINA RIBICE

SKUPINA PANDE

Teden dejavnosti v okviru Slovenskega tradicionalnega zajtrka v skupini Pande (1-3)

Teden smo obeležili v znamenju medu. Z otroki smo si ogledali slike čebel, medu in čebelnjaka. Izdelali smo plakat. Otroci so si ogledali lutkovno predstavo v lastni režiji Čudežna skleda medu (prirejeno). V petek pa so se posladkali z medom.

Dostopnost