SKRIVNOSTI ZIME

Ali veste kje si poišče zavetje veverička pozimi, kam gredo polžki, kdo si poišče zavetje pod snegom, kaj se dogaja na zasneženih gozdnih tleh…?

Na slednja in podobna vprašanja smo našli odgovore v prečudoviti slikanici Secrets of winter (C. Brown). Otroci iz skupine Gozdni škrati so, preko njene vsebine in prikupnih ilustracij, spoznavali življenje gozdnih živali pozimi ter spremembe v naravi v zimskem letnem času.

Dokaze o spremembah in življenju živali v gozdu pozimi pa smo iskali v naravnem okolju. Tako smo se nekega čudovitega sončnega dne podali po zasneženi gozdni poti na Sovič, kjer smo se spremenili v prave gozdne detektive. Otroci so raziskovali, kaj vse lahko počnejo na snegu, kaj lahko opazijo in najdejo v snegu, kako skrivnosten je gozd pozimi, da si pod zasneženimi vejami živali lahko poiščejo zavetje, sledi v snegu so otroke spodbudile k razmišljanju, kdo hodi po gozdu in kaj tam počne…

Otroci so gozd zapustili polni vtisov, a nezadovoljni, saj so želeli še raziskovati in se igrati na snegu. Njihovi odzivi ob odhodu pa so strokovnim delavcem pusti veliko notranjega zadovoljstva in potrditev, da so otrokom omogočili poučen in prijetno izkoriščen zimski dan v naravi.

Prispevek pripravila: Senja Marušič, dipl. vzg. predš. otr.

Dostopnost