JEŽKI SPOZNAJO ZGODBO O LEVU ROGIJU

Sreča stanuje v sedmem nadstropju

 

Sreča stanuje v sedem nadstropju.

Lift je pokvarjen, moramo peš.

Koliko hoje, koliko muje.

Koliko teh enoličnih besed.

(Frane Milčinski Ježek)

 

Ježki spoznajo zgodbo o levu Rogiju

 

Z otroki iz skupine Ježki se igrata in odkrivata vesolje diplomirana vzgojiteljica Tina Gavranić in Lara Teinović, vzgojiteljica predšolskih otrok.

Tina in Lara sta se odločili, da v skupino povabita tudi Polono Ženko, vzgojiteljico predšolskih otrok in strokovno sodelavko vrtca Postojna.

Polona pa ni prišla sama. Z njo je prišel Levček, ki nastopa v pravljici Lev Rogi najde srečo, avtorja Igorja Plohe. Lev Rogi je v zgodbi našel srečo, kljub temu da je na invalidskem vozičku. Ob soočanju z novimi življenjskimi okoliščinami Rogi spoznava resnično vrednost življenja in premaguje ovire, ki to pred nesrečo niso bile: na novo se uči oblačiti, presedati, pomivati posodo in likati. Kmalu spozna, kako zapeljati svoje novo življenje na stare tirnice. Preseli se v svoje stanovanje, spet se nauči voziti avto, postane učitelj v bolnišnični šoli, ponovno se začne ukvarjati s športom in se povsem osamosvoji.

Otroci so spoznali, da zgodba pripoveduje o življenju avtorja Igorja Plohla, ki je pravzaprav lev Rogi. Kombinacija zgodbice in realističnega prikaza življenja invalida je bila izvrstna možnost, da so otroci povezali Rogijevo izkušnjo z Igorjevo. Vendar je zgodba o Levu Rogiju še veliko več … To je zgodba o življenjski energiji, optimizmu in življenjskih vrednotah. Je zgodba o vrednosti in smislu življenja.

 

Tina je otrokom povedala, da invalidne osebe v VDC-ju Saša iz Velenja zbirajo lego kocke, ker bi se radi tamkajšnji varovanci tudi z njimi igrali, ustvarjali, naredili razstavo tako kot otroci v vrtcu. Z Laro sta otroke in njihove starše povabili, da bi vsak otrok od doma prinesel nekaj lego kock in s tem tudi njim prinesel srečo.

Ježki in njihovi starši so se na akcijo velikodušno odzvali.

 

Lego kocke za vse

Ježki so z lego kockami napolnili celo škatlo, varovancem VDC-ja so napisali prijazno pismo, narisali risbico, nato pa so škatlo zapakirali in poslali v VDC Saša v Velenje. Tam so bili lego kock zelo veseli.

 

Kaj je torej skrivnost sreče? Skrivnost sreče je svoboda. To je pomembna vrsta svobode, ki vključuje pozornost, sprejemanje drugačnosti in pomoč drugemu.

S humanitarno akcijo »Lego koce za vse« sta Tina in Lara pokazali, na kakšen način otroke priučiti pozornosti do sočloveka in najti pot do notranje sreče.

 

Z besedami sta se »igrali« Polona Ženko in Tina Gavranić.

 

Dostopnost