TEDEN OTROKA

Teden otroka® je program Zveze prijateljev mladine Slovenije že od leta 1954.
 
Tudi v našem vrtcu pripravljamo aktivnosti, da bo v Tednu otroka® vrtec zaživel malo drugače, da bodo otroci »dihali« malce drugače, da bodo spomini na teden 2.–6. oktobra 2023 malce bolj pestri, bolj živi, mogoče dolgotrajnejši.
  
TEDEN OTROKA® 2023: ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI
 
Radovednost pomeni zanimanje za različne stvari. Vodi nas k odkrivanju sveta okoli nas in raziskovanju znanja. Ko smo radovedni, se »aktiviramo« in začnemo raziskovati tisto, kar nas zanima. Z radovednostjo napredujemo, prihajamo do novega znanja, novih izkušenj in spoznanj.
Otroci kažejo radovednost s spraševanjem ter željo po odkrivanju nečesa novega. Otroci so radovedni do vsega, kar počnejo, kar opazujejo. Skozi igrivo raziskovanje zadovoljijo svojo radovednost in jo na ta način razvijajo. Otroci niso zaznamovani s predsodki, domnevami ali zgodovinskim okvirom, ki lahko razblini to, kar opazujejo in spoznavajo. Radovednost pomaga otrokom odkrivati in razumeti svet.

Najpogostejše otroško vprašanje je “zakaj”, odgovor pa se najpogosteje začne z “zato”. In zato tudi takšen naslov letošnje osrednje teme.
 
Miha Kos, ambasador Tedna otroka 2023 o radovednosti:

“Brez radovednosti človeštvo ne bi preživelo. Radovednost rodi ustvarjalnost, ta pa naprej inovativnost in podjetništvo. Vendar to ne gre čisto samo od sebe. Potrebno je vlagati energijo, ki se ji reče: »USTVARJANJE VARNEGA OKOLJA ZA DELANJE NAPAK«! Lastne napake so najboljša šola. Na lastnih napakah se učimo. Na lastnih – ne na tujih. Zato je tako pomembno, da napake dopuščamo, jih nagrajujemo in nikakor ne kaznujemo. Dopuščanje napak pomeni spodbujanje radovednosti, ustvarjalnosti in učenja. Kaznovanje napak pomeni ubijanje radovednosti. Einstein je dejal: »Kdor še nikoli ni naredil napake, še nikoli ni ustvaril ničesar novega.”
 
Zakaj osrednja tema “Zakaji in zatoji radovednosti”?
 
Radovednost pomeni zanimanje za različne stvari. Vodi nas k odkrivanju sveta okoli nas in raziskovanju znanja. Ko smo radovedni, se »aktiviramo« in začnemo raziskovati tisto, kar nas zanima. Z radovednostjo napredujemo, prihajamo do novega znanja, novih izkušenj in spoznanj. Del radovednosti sta tudi samoraziskovanje in spraševanje, ki pa ju med odraščanjem izgubljamo. Ko prenehamo biti radovedni, se konča želja po novem znanju in konča se tudi naš lastni razvoj. To preprosto pomeni, da moramo radovednost skrbno negovati in jo ohranjati. Na to želimo opozoriti z letošnjo temo.
 
Za osnovo letošnje poslanice načrtujemo križanko, katere geslo bo radovednost.
 
AKTIVACIJA:
Otroke bomo preko vrtcev in šol povabili, naj z nami delijo čim bolj radovedno vprašanje, ki so si ga zastavili in se podali na lov za odgovorom. (teren, knjižnice, muzej, arhiv, pogovor,…)
 
Zveza prijateljev mladine Slovenije

Dostopnost