KRUH ZA ZAJTRK-SUPER DAN!

Župan Igor Marentič, direktorica občinske uprave Marina Rebec, ravnateljica Elizabeta Zgonc in ponudnik mlečnih izdelkov Grega Mihelčič so obiskali skupino Sončni škrati

Tradicionalni slovenski zajtrk, je postal pomemben del vsakoletnih aktivnosti, v opomin in prizadevanja za ohranjanje naše kulturne dediščine. Tudi župan Igor Marentič in direktorica občinske uprave Marina Rebec sta se pridružila tradicionalni gesti, letos pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«,  ter obiskala postojnski vrtec, enoto Škratek. Skupaj z ravnateljico Elizabeto Zgonc sta zajtrkovala z otroki iz skupine Sončni škrati.

Otroci so preko celega tedna vse aktivnosti usmerjali v skrbno pripravo prostora, pogrinjka in pogovore o čebelah, mleku, hrani…  Danes so v družbi gostov ponosno postregli zajtrk in z navdušenjem posegli po kruhu, maslu, medu, mleku in krhljih jabolk. Male radovedneže je navdušil tudi lokalni kmet, ki je z njimi delil svoje znanje o slovenskih tradicionalnih jedeh, koristnosti domače hrane in vsakodnevnem delu na kmetiji. Otroci so bili zelo radovedni in so kmetu postavljali številna vprašanja.

Vrtec Postojna pa ni praznovanje omejil le na en dan, temveč je celoten teden posvetil slovenski kulinariki. Otrokom so pripravili različne jedi, ki so značilne za posamezne konce naše države. S tem so otrokom približali del slovenske bogate tradicije in jih spodbudili k raziskovanju raznolikosti naše kulinarike.

Tradicionalni slovenski zajtrk je pomemben dogodek, ki nas spodbuja k zavedanju o pomenu lokalne pridelave hrane in ohranjanju naše kulturne dediščine. Tudi znotraj svojih domov čim večkrat opominjajmo na to, najmlajših učimo odnosa do hrane in o zdravem načinu življenja, pri čemer je hrana nedvomno eden pomembnejših dejavnikov.

VIR: https://www.postojna.si/objava/848429;Doris Komen Horvat

Gasilec Luka Tratnik je obiskal ˝Gasilsko brigado Oblački˝

Tajnica Katja Orel se je podružila z Vrtnimi škrati

Knjižničarka Ksenija Knafelc-Ramić je obiskala skupino Travniški škrati

Zajtrk v oddelku s prilagojenim programom - Vrtni škrati

Zajtrk v kuhinji

Pomočnica ravnateljice Tanja Geržina se je sladkala pri Drevesnih škratih

Tradicionalni zajtrk na oddelku C, pri Netopirčkih, Hroščkih in Listkih

V petek smo otrokom pripravili zajtrk malo drugače kot običajno. Strokovne delavke smo okrasile mize in pripravile prostor za vse otroke »C« oddelka. Preden pa so otroci začeli jesti, sta od nekod prileteli dve čebeli in otrokom zaželeli dober tek. Čebeli sta letali od mize do mize, od krožnika do krožnika in lizale med. Takrat pa se je prikazal še čebelar, ki je čebeli pogrešal in jih je prišel iskat. Ponudil jim je med kar iz kozarca in čebelici odpeljal s seboj v panj.

Skupine: Hroščki (3 -4), Netopirčki (2 – 3) in Listki (2 – 3)

Strokovne delavke: Hroščki – Renata Duša in Marija Knez, Netopirčki – Milijana Djekić Benčič in Sara Arsenić, Listki – Sanja Stanković Petrović in Nina Jelen Razpet

Zajtrk pri Čmrljih

Dostopnost