MEDNARODNI DAN PRIJAZNOSTI

»Kako lahko spremenimo svet?

Z enim majhnim prijaznim dejanjem naenkrat.«

(Morgan Freeman)

13. november je mednarodni dan prijaznosti, ki ga v Sloveniji pospešeno zaznamujemo zadnjih nekaj let in katerega uradni nosilec je društvo Humanitarčki. Mednarodni dan prijaznosti obeležujemo od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti.

13. november je tako dan, ko poskušamo na vsak način še potencirati to medosebno prijaznost, ta majhna dela. Leta 2014 so v društvu z umetniško šolo pripravili prve kamenčke z dobrimi mislimi za bolnike z multiplo sklerozo, ki so poželi takšno navdušenje, da so se odločili, da tradicionalne rumene rožice, ki so del praznovanja Mednarodnega dneva prijaznosti v tujini – nadomestijo kar s kamenčki. Siv, neugleden kamenček, oblečen v barve in s pozitivnimi mislimi preverjeno nariše nasmeh na obraz prav vsakemu. 

Zato smo se tudi z otroki iz skupin Jagode in Malince v preteklih dneh pogovarjali o prijaznosti. Spraševali smo se, kdaj smo prijazni, kako smo lahko prijazni:

»Prijazni smo takrat, ko se ne porivamo.«

»Ko se ne grizemo in ščipamo.«

»Jst sm prijazen zvečer, ko grem spat.«

»Lahko si posodimo igrače.«

»Prijazni smo lahko na lep način.«

»Da smo prijazni do vsakega.«

In s to njihovo mislijo smo se tudi mi odločili, da med prebivalce Planine delimo prijaznost. Otroci so pobarvali kamenčke, strokovni delavci pa nanje napisali lepe misli, besede. Danes smo se tako s kamenčki v žepih odpravili na sprehod in jih skupaj s kartončkom postavili na mesta, kjer jih bodo lahko ljudje našli in se jih razveselili. V skupini Jagode so se odločili, da se bodo ta dan še posebej spomnili starejših, zato so jim kamenčke pustili na hišnem pragu. Upamo, da smo najditeljem polepšali dan.

Vsem pa želimo, da bi znali biti prijazni in da bi prijaznost videli tudi v drugih.

Strokovni delavci enote Ravbarček

Andreja, Špela, Miha, Sabina in Barbara

Dostopnost