BALETNA PREDSTAVA »MALA PRINCESA«

»Predstava Mala princesa je čarobna predstava o prijateljstvu in ljubezni, ki premagata vse. Svoj navdih išče v knjigi Mali princ. (Antoine de Saint-Exupery)«

Na deževen petek so se otroci iz starejših skupin vrtca Postojna odpravili v Kulturni dom na ogled baletne predstave Mala Princesa. Dežne kaplje in težave z odpiranjem in zapiranjem  dežnikov so bile takoj pozabljene, saj sta nas že na vhodu pričakali dve baletni plesalki v kostumih in nas pospremile v dvorano.

Otroški živ žav je hitro napolnil prostor in polni pričakovanja so otroci nestrpno pogledovali na oder, kdaj se bo začelo. Za nekatere otroke je bil to prvi obisk kulturne ustanove in prvi stik s klasičnim baletom in prvinami sodobnega plesa. 

Luči so se ugasnile, izbrana klasična in sodobna glasba pa je takoj prevzela vse naše čute. Na oder so z lahkotnimi koraki priplesale baletke v čudovitih kostumih ter nas popeljale v svet domišljije in med nevarne dogodivščine Male Princese. Številne male in velike plesalke so nam s plesom pričarale popotovanje po vesolju in po različnih Planetih, kjer princesa spozna, da se je za prijateljstvo potrebno potruditi in da je pot do spoznanja pogosto trnova in tudi boleča. Na zadnji postaji njenega popotovanja, na planetu Zemlja, ji do tega spoznanja pomaga tudi igriva lisica, ki ji pove: »Če hočeš videti, moraš gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.«

Mala princesa se nato vesela vrne nazaj k svoji prijateljici-vrtnici, katero je pred kratkim zapustila in odšla v svet. Prijateljici se objameta in zaplešeta ter obljubita, da bosta za vedno ostali povezani.

vzgojiteljica Tanja Virant

Vzgojiteljica Petra Natlačen je napisala: Odzivi na predstavo so zelo pozitivni. V vseh letih še nisem videla takšne zbranosti in tišine.

Same pohvale in upam, da bomo imeli v naslednjih letih še možnost ogleda.

Odziv vzgojiteljice Kristine Česnik in skupine Kocke:

Še nikoli si nisem imela priložnosti ogledati plesne predstave Baletnega društva Postojna. To ni bil samo ples. Bilo je veliko več! Krasna glasba, prelepa oblačila/kostumi, zgodba z globokim sporočilom. Vse je izgledalo tako enostavno, lepo. Otroci niso še nikoli s takšnim zanimanjem opazovali predstave. Lahko rečem, da je bila prav vsem všeč, kar je bilo zaznati iz njihovih komentarjev ter razvidno iz njihovih risb narisanih po predstavi. Všeč mi je bilo, da so otroci spontano ploskali oziroma, da so začutili kdaj ploskati in celo kdaj se ustaviti. 
 

Upam, da bodo predstave postale stalnica abonmaja!

Vzgojiteljica Vesna Grahović je otroke povprašala kako so doživljali predstavo in njihove izjave strnila:

Predstava je bila otrokom zelo všeč. Nekaj otrok je povedalo, da lahko gledamo s srčkom. Deklica E. pa je svoje navdušenje izrazila tako, da je pokazala srček s prsti.

Izjave otrok:

– plesali so po prstih

– princesa mala ku je lepi roži pomagala, da raste

– lisička, ker je lepo plesala in delala družbo princesi

– deklica je pokazala z rokami mlinček in kako roza cveti

– všeč mi je, ko so majhni otroci plesali balet

– kača, ker je zelena, ker je migala, tako je pokrila oči, da je zaspala, zbudile so jo rožice 

– všeč mi je bila glasba in tema.

Dostopnost