OD TU IN TAM IN VSEPOVSOD

Pravo vrednost človek nosi v sebi. Tisto, ki je požar ne zogleni, veter ne odpihne, potres ne načne in družba ne odvzame. Tisto, ki je vedno z njim, kamorkoli gre.

(iz knjige CAMINO, Petra Škarja)

 

V sredo 13.12.2023 so skupino Balončki obiskali »veliki otroci, ki hodijo že v veliko šolo« – tako so jih poimenovali otroci iz skupine Balončki. To so bili trije mladoletni fantje, ki so v našo državo prišli sami, brez staršev, ali pa so le-te tragično izgubili. Nastanjeni so v Dijaškem domu Gozdarske in lesarske šole, kjer se pod vodstvom in mentorstvom ge. Zale in ge. Valentine vključujejo v različne dejavnosti, ki so jim na voljo, v popoldanskem času pa obiskujejo šolo za odrasle na Ljudski univerzi v Postojni. Mentorici sta na se Vrtec Postojna obrnili s prošnjo, ali bi lahko skupaj z njihovimi varovanci obiskali skupino vrtčevskih otrok, pred tem pa so obiskali že veliko drugih zavodov v našem kraju (Talita Kum, Dom upokojencev Postojna, osnovni šoli, …).

Na deževno sredo so se tako ob 9. uri skupaj z mentoricama pripeljali pred enoto Zmajček, odložili mokre bunde in čevlje, in vstopili v igralnico. Otroci so jih že nestrpno pričakovali, zato so z veseljem pritekli prav do vrat in jih pozdravili. »Taveliki fantje« so »Balončkom« prinesli voščilnico ob prihajajočih praznikih, niso manjkale pa tudi tiste sladke dobrote, ki jih imamo veliki in mali, tako radi. Skupaj so se posedli na tla, fantje so se otrokom predstavili, povedali od kod prihajajo in koliko jezikov govorijo. Nato so si skupaj ogledali zemljevid sveta, in z nalepkami označili od kod prihajajo, ob tem pa so tudi otroci povedali od kod izvirajo njihove družine. Vse države so na zemljevidu otroci poiskali in jih označili z nalepkami.

Pogledali so si še zastave različnih držav, otroci so svojim obiskovalcem zapeli dve zimski pesmici in jih naposled povabili k igri. Skupaj so sestavljali Lego kocke, se igrali v kotičku »Kuhinja«, kjer so si »veliki fantje« zvezali predpasnike, skupaj so sestavljali sestavljanke, ustvarjali. Lepo je bilo opazovati, kako so se otroci in fantje, ki so jih obiskali, med seboj hitro povezali in komunicirali na način, da so se razumeli. Vsi trije se sicer učijo govoriti slovensko, imajo že kar bogato besedišče, z enostavno uporabo slovenskih besed je tudi pogovor v slovenščini mogoč. Tako otroci iz skupine Balončki kot obiskovalci, so bili med igro sproščeni, veliko so se smejali, se pogovarjali in dogovarjali, si pomagali in se učili drug od drugega. Sreča v nesreči je bila, da je zunaj tako močno deževalo, da so otroci odpovedali generalko pred jutrišnjim nastopom na trgu pod smreko, in je lahko igra dlje časa trajala.    

Po obisku so otroci povedali, da jim je bilo lepo, ko so imeli obisk, in na vprašanje kaj pa jim je bilo tisto lepo, kaj jim je bilo tako všeč ob obisku, odgovorili: »ko so se igrali z mano lego«, »ko smo jih učile slovenščino«, »ko smo sestavljali in je en fant naredu hišo zame«, »da so sestavljali sestavljanke«, »ko smo jim zapeli pesmice«, »ko so na zamljevidu pokazali od ki so pršli«, »ko smo lepli nalepke na zemljevid«, »en fant je bil lep«, »ko so povedali, kako jim je ime«.

Ob slovesu so se otroci in vzgojiteljica Tanja z mentoricama go. Zalo in go. Valentino dogovorili, da se bodo še kdaj srečali; lahko bodo skupaj prebirali in poslušali pravljice, mogoče skupaj odidejo na kakšen potep, se podajo na zanimivo raziskovanje, …. Kdo ve, kam vse jih bo zanesla njihova radovednost.

 

Pripravila Petra Zafran Česnik

Dostopnost