IGRIVA ARHITEKTURA V VRTCU

V sredo, 6.12.2023 so v enoti Zmajček potekale SPIRIT LES delavnice za promocijo lesa.  Javna agencija SPIRIT SLOVENIJA je v sodelovanju s Centrom za arhitekturo Slovenije preko programa Igriva arhitektura organizirala aktivnosti vezane na izvajanje organizirane promocije lesa in lesenih izdelkov in širila ozaveščanje o pomenu lesa med vrtčevske otroke.

Ustvarjalne delavnice so potekale v treh delih. V uvodnem delu so otroci na izkustven način prek vsem znane pravljice Trije prašički s pomočjo tipanja, pihanja spoznavali različne vrste in obdelave lesa.

 V drugem delu, t.i. delavnici »Lesni detektiv« so otroci odkrivali in spoznavali les prek tipanja in raziskovanja različnih vrst, oblik lesa – od drevesnega koluta do lesnih ostružkov. Ugotovili so, da so drevesa zelo pomembna saj nam poleti nudijo senco, so dom živalim in nam čistijo zrak, nenazadnje jih lahko predelamo v kos pohištva ali pa razrežemo v drva, izdelamo sekance, pelete za kurjavo. Zelo zanimiv in poučen je bil tudi eksperiment, kjer smo spoznali ali les plava ali ne.

V zadnjem delu smo se razgibali z Arhitekturno jogo. S svojimi telesi so otroci ponazorili različne arhitekturne elemente kot so most, steber. Sledila je igra s trikotnimi kockami, kjer so otroci pokazali svojo ustvarjalnost, nastali so gradovi, hiše, piramide….

 

V bodoče si želimo še več tovrstnih ustvarjalnih delavnic, mi pa bomo zagotovo svoje znanje še poglobili z odhodom v gozd in opazovanjem dreves v naravnem okolju.

 

Strokovne delavke enote Zmajček (starost 5-6 let)

Dostopnost