OBISK HIŠE EKSPERIMENTOV – ŠKRATI

Konec meseca februarja smo se veseli in radovedni odpravili v Ljubljano z namenom, da si ogledamo Hišo eksperimentov in nekaj glavnih arhitekturnih znamenitosti prestolnice.

Hiša eksperimentov nudi obiskovalcem več kot petdeset razstavljenih poskusov, ki vsebinsko pokrivajo različna naravoslovna področja (matematika, kemija, fizika ipd.) in razlagajo znanstvene eksperimente, ki jih lahko naredimo tudi sami ter v nas vzbudijo radovednost, saj nam na enostaven in zanimiv način prikažejo naravne zakonitosti ter pojave iz vsakdanjega življenja. V Hiši eksperimentov zagovarjajo samostojno raziskovanje in izvajanje poskusov ter pravijo, da se tako vsak obiskovalec uči resnic na »lastni koži« in s tem bogati svoja znanja in prepričanja.

Otroci so si povsem samostojno izbirali poskuse, sprehajali so se od enega k drugemu in se vračali k najbolj zanimivim, med njimi so bili zagotovo: nastanek milnih mehurčkov z uporabo nastavkov različnih oblik (krog, trikotnik, kvadrat itd.), ležišče na žebljih, premikanje koles različnih oblik z vodnim curkom, preizkušanje sladkolesa, izdelovanje različnih reliefnih oblik s kinetičnim peskom, uporaba pihala žogic različnih mas itd. Na koncu so nas demonstratorji popeljali v mini interaktivno dogodivščino – ZOBOLOGIJO. Spoznali smo prave zobe dinozavra, krokodila, morskega psa, jelena, merjasca, krave itd. Z jajčnim poskusom smo ugotovili, zakaj je zdravo, da si umivamo zobe, s pomočjo barvnih indikatorjev pa dokazali, da tudi jabolko vsebuje sladkor.

Dejavnosti so bile otrokom zelo zanimive in duhovite ter so potešile njihovo prirojeno radovednost in željo po odkrivanju novega. Hišo smo zapustili polni lepih vtisov in doživetij, a zanimivosti za tisti dan še ni bilo konec, saj smo se odpravili na sprehod po starem mestnem jedru ter si ogledali nekatere znamenitosti: Prešernov trg (spomenik), Tromostovje, most večne ljubezni, mestna tržnica, vzpenjača na Ljubljanski grad, Lutkovno gledališče Ljubljana itd.

Utrujeni, a bogatejši za nova spoznanja in izkušnje smo se odpeljali proti vrtcu. Otroci so svoje vtise z izleta prelili na papir in tako so nastale prelepe risbe, ki si jih lahko skupaj z nastalimi fotografijami ogledate v nadaljevanju.

Škrati s Senjo in Romano

 

Avtorica: Senja Marušič

Naslov prispevka: Obisk Hiše eksperimentov

Sodelujoča skupina: Škrati

Dostopnost