TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V petek, 17. 11. 2017, smo se jaslične skupine pridružile projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, ki poteka v vseh slovenskih vrtcih in osnovnih šolah. Ker so na našem oddelku najmlajši otroci, starosti 1–2 in 2–3 let, smo dejavnosti prilagodile njim.

Pred začetkom zajtrka smo se vse skupine iz oddelka A zbrale v garderobnem prostoru, kjer so otroci prisluhnili dramatizaciji zgodbe Čebela Adela. Obiskala jih je tudi čebela Adela, ki je otroke pozdravila ter jim ponudila medene lizike oz. med na žlički. Vsi otroci so z navdušenjem polizali svojo žličko medu ter si pri tem oblizovali ustnice, prstke ter govorili, da je med sladek in zdrav.

Sledil je zajtrk po igralnicah. V skupini Nogic smo vzgojiteljice otrokom pripravile posebne praznične pogrinjke, pogrnile pa smo tudi dodatno mizo, na kateri je bila vsa hrana, ki smo jo pri zajtrku zaužili. Za motivacijo so bile ob hrani tudi lutke, ki so otrokom predstavljale namig, od kod prihaja ta hrana. Tako nam je kravica povedala, da je ponudila svoje mleko za naš zajtrk. Čebelica je otrokom predala sladek med. Tudi o kruhu in jabolkih smo se pogovarjali.

Po zajtrku smo si preko kanala YouTube ogledali kratke filmčke o pridobivanju mleka, o tem, kako pridemo od žita do kruha, sadjarstvu in čebelarstvu. Otroke je najbolj očaral filmček o molži kravice ter pridni čebelici, ki je nabirala cvetni prah.

Sledil je še ples s čebelo Adelo, v katero je bila preoblečena dijakinja Breda, ki v naši skupini opravlja obvezno praktično usposabljanje.

 

Otroci iz skupin Nogice, Sovice, Mehurčki ter strokovne delavke Tanja, Tina, Mateja, Nuša, Helena, Nina in dijakinja Breda

Prispevek sem pripravila Tanja Geržina

Dostopnost