SREČANJE S STARŠI V SKUPINI MEHURČKI

V skupini Mehurčki, v kateri so otroci stari 2–3 let, sva se strokovni delavki Helena Dujc in Nina Ržek odločili, da skupaj s pomočjo otrok za prvo srečanje s staršipripravimo gledališko predstavo. Vsebina predstave se nanaša na knjigo Saj zmoreš, Poldek (A. Hest). V njej nastopata mali medvedek Poldek in njegova mamica, ki pečeta kolačke za njune prijatelje v Slivovi ulici.

Dopoldan pred dogodkom sva z otroki pripravili vse za peko kolačkov in jih z njihovo pomočjo in pomočjo kuharjev tudi spekli.Otroci so ob tem pridobili veliko izkušenj; spoznali so sestavine, ki smo jih vmešali v testo,vsak otrok pa je imel tudi možnost, da samostojno meša s čisto pravim mešalnikom. Nazadnje smo kolačke posuli s čokoladnimi mrvicami in se odpravili v kuhinjo. Tam smo si ogledali čisto pravo veliko pečico, v katero so prijazni kuharji položili naše kolačke.Ko so bili pečeni, so omamno dišali, a jih nismo smeli še poskusiti. Počakati smo morali do popoldneva, ko se srečamo s starši.

Ob 16.30 smo se dobili s starši in otroki v vrtcu. Pospremili sva jih v telovadnico, kjer sva predhodno že vse pripravili za gledališko predstavo. Sceno za predstavo sva večinoma izdelali sami, otroci so nama pomagali pri barvanju zelenega tovornjačka. Pri predstavi je kot povezovalka vsebinesodelovala tudi strokovna delavka Dajana Čulibrk. Čeprav so otroci vsebino zgodbe že dobro poznali, jim je bila predstava zanimiva, prav tako pa tudi staršem.

Po predstavi smo vsi skupaj odšli nazaj v igralnico, kjer so otroci skupaj s starši izdelovali vrečke za kolačke. Nastale so zanimive umetnije, a večina kolačkov je namesto v vrečki pristala v otroških ustih in vrečka je morala domov prazna.

Za pripravo takšne predstave je bilo potrebno veliko truda in usklajevanja. Odločili sva se, da predstavo v naslednjih dneh zaigramo tudi za naše vrtčevske otroke. Predstavo si jetako ogledalo še 20 skupin iz Vrtca Postojna.

Iskrice v otroških očeh in nasmehi na obrazih so bili največje plačilo za ves trud, ki sva ga vložili v celotno pripravo in izvedbo gledališke predstave.

 

Vzgojiteljica Helena Dujc in pomočnica vzgojiteljice Nina Ržek

Dostopnost