MEDGENERACIJSKO SREČANJE V SKUPINI SONČKI

Sodelovanje med starši in strokovnimi delavci je izrednega pomena, saj skupen pristop in sodelovanje oblikuje otrokovo osebnost, gradi samopodobo ter zagotavlja skladen telesni, duševni in socialni razvoj. To je proces, ki v veliki meri pripomore k dvigu ravni družinske vzgoje.

Strokovni delavci vrtca nudimo vso podporo in razumevanje staršem ter spodbujamo različne oblike sodelovanja s ciljem medsebojnega druženja in medgeneracijske rasti. Tako otroci spoznavajo različna družbena okolja, pridobivajo konkretne izkušnje za sprejemanje drugačnosti, spoznavajo samega sebe in druge ljudi, predvsem pa vzpostavljajo prijateljske odnose. Vse to so pomembne vrednote nas samih in prednostna naloga skupine Sončki. V skupini smo imeli do sedaj kar nekaj zanimivih druženj, ki so jih otrokom pripravili in omogočili starši. Najprej nas je obiskal g. Klemen Grilj in otrokom predstavil ježa. Otroci so ježa opazovali, spraševali, kar jih je zanimalo, najbolj pogumni pa so se dotaknili tudi ježevih bodic. Ježek se je hitro skril in zvil v klobčič, otroci pa so bili navdušeni. V mesecu decembru so dopoldneve obogatili dedki in babice. Skupaj so mesili piškote, polnili modelčke, ob čaju tudi pa so tudi okusili, kako so slastni. Vmes smo peli znane pesmice, nekateri so se igrali s kockami, spet drugi pa so svoje najdražje opazovali pri igri in druženju z vrstniki. Dvanajst babic in štirje dedki so s svojimi vnučki preživeli prijetno in bogato dopoldne, ki se bo otrokom zagotovo vtisnilo v spomin. To pa še ni vse! Prijetno izkušnjo je otrokom pripravil tudi reševalec g. Klemen Rebec. Obiskali smo Urgentni blok v ZD Postojna. Z metodo demonstracije je prispeval k zgodnji ozaveščenosti in skrbi za svoje zdravje, otroci pa so imeli priložnost spoznati, kakšen je pomen medsebojne pomoči, tolerance in sočutja do človeka v stiski, ki potrebuje pomoč. Otroci so bili aktivni ter se preko igre seznanili:

  • s potekom obveščanja – kliči 112,
  • z lutko – stricem Francom – in ob pomoči g. Rebca demonstrirali postopek masaže srca,
  • kako se izmeri krvni tlak in tudi sodelovali pri prikazu, opazovali monitor ter krivulje, ki so prikazovale srčni utrip,
  • se igrali z lutko zajčkom, spoznali stetoskop in poslušali njegov srček …

Ogledali so si tudi notranjost reševalnega vozila, sirena pa je bila posebno doživetje. Otroci so se igrali, bili mali reševalci, na koncu pa so vsi prejeli tudi priznanja.

Reševalcem, ki so bili takrat prisotni, kot tudi g. Rebcu smo se zahvalili z domačimi piškoti, ki so jih pripravile otroške ročice. Prijetna izkušnja tako za otroke kot tudi za naju, saj sva lahko z otroki sodelovali in se igrali v drugačnem okolju.

Hvala vsem in že se veselimo novih doživetij.

Skupina Sončki z Manuelo in Kajo

Dostopnost