Mali planinci – Poskočne nogice

MALI PLANINCI IZ VRTCA POSTOJNA

V tem vrtčevskem letu je začel delovati planinski krožek Poskočne nogice. Njegov namen ni delovati med štirim stenami, ampak iskati nove dogodivščine v naravi. V načrtu imamo štiri pohode. Dva pohoda že imamo zabeležena v planinski knjižici. Planinske knjižice nam je priskrbelo Planinsko društvo Postojna, s katerim zelo lepo sodelujemo pri izvedbi pohodov.

Postojna in njena okolica imata veliko hribov, ki so kot nalašč za naše nadobudne planince. Za prvi pohod smo si izbrali Postojni najbližjega – Sovič. Na samem začetku so otroci na šaljiv način izvedeli kako se moramo primerno obleči in obuti. Neveščo Tino so morali potem malce počakati, da se je šla preobleči in preobuti, nato pa smo zagrizli v prvi klanec. Na sredi poti smo se odpočili in prisluhnili zgodbi, ki nam pove kakšna je primerna vsebina nahrbtnika. Ob pregledu Tininega nahrbtnika so jo morali izkušeni planinci zopet poučiti, da sušilnik za lase in košarkaška žoga ne sodita v nahrbtnik. Prihod na vrh nas je nagradil z lepim razgledom na Postojno in okolico. Otroci so našli sporočilo, ki jim je ga pustil škratek. Za vsakega je pustil en zlat kamen, saj so otroci lepo skrbeli za naravo in pogumno prišli na vrh.

Naslednji pohod pa tudi ni bil kar tako, bil je večerni pohod. Odločili smo se, da osvojimo bližnji vrh Pečna reber (koča Mladika). Naša misija je bila najti čim več vrst spomladanskih rožic. Pot smo začeli na železniški postaji Postojna. Škratek nas je tudi tokrat spremljal, tokrat je bil rahlo hudomušen. Na pot nam je nastavil velike skale, da smo morali okrog njih. Preizkusili smo ali smo tako močni kot je on, vendar skale nismo uspeli premakniti niti za milimeter. Po ogrevanju v blagi klanec smo se pognali v strmino. Nekateri smo premagovali klanec tudi po vseh štirih. Otroci so nas presenetili z vztrajnostjo in hitrostjo. Na vrhu smo pozvonili na zvonec želja in si zaželeli ….hm ne smemo povedat, ker se nam želja ne bo uresničila ☺, nato pa šli na razgledno ploščad in uživali v razgledu in sončnem zahodu. Na vrhu smo se ogreli s toplim čajem, zapeli nekaj pesmi in našteli katere vse rožice smo videli. V knjižico smo si odtisnili žig, pripravili svetilke in se veselo odpravili v dolino.

Skratka pri nas je razigrano, poučno in poskočno.

Pripravila: Tina Oberstar, dipl. vzg. pred. otrok

Dostopnost