“Znam, zato pomagam”

Nekatere strokovne delavke Vrtca Postojna smo v zadnjih letih naredile tečaj prve pomoči za bolničarje, zato smo se odločile, da naše znanje delimo med otroki in ostalimi sodelavci. V sodelovanju z ekipo nujne medicinske pomoči (NMP) Postojna smo pripravile delavnice, na katerih so otroci spoznali osnove prve pomoči.

Na začetku našega srečanja smo otrokom predvajale film o postopkih nudenja prve pomoči. Po kratkem filmu so sledili pogovor in vprašanja. Na otrokomrazumljiv način smo podale osnovne informacije o ranah in poškodbah, ki se lahko pripetijo vsakomur in otroke podučile, kako reagirati v različnih primerih. Po pogovoru smo izvedledelavnice po skupinah, ki so se jih so se jih udeležile skupine otrok starih 5–6 let.

Otroci so si lahko ogledali reševalno vozilo, preizkusilisireno in si ogledali vse pripomočke, ki jih najdemov reševalnem vozilu. Reševalec je bil ves čas na voljo za vprašanja radovednih in vedoželjnih otrok. Za otroke smo pripravile povoje in gaze in jim ponudilemožnost povijati drug drugega, za bolj sramežljive otroke pa smo pripravile plišaste medvedke in plastične dojenčke. Zanimanje za igro je bilo veliko. Otrokom smo predstavililutke za učenje in vadbo temeljnih postopkov oživljanja, vsak izmed njih pa je imel možnost oživljati in spoznati položaj za nezavestnega. Otroci so ves čas z zanimanjem opazovali, spraševali in pripovedovali svoje izkušnje s poškodbami.

Strokovne delavke Vrtca Postojna se še enkrat zahvaljujemo ekipi NMP Postojna za vso podporo in pomoč pri izvedbi delavnic.

 

Koordinatorka: Helena Ferjančič, pom. vzg.

Dostopnost