Ambulanta pri Barvicah

SPOZNAVANJE ZDRAVSTVENIH POKLICEV

Mesec februar je zimski čas in tudi čas različnih prehladov in obolenj. V ta namen smo se v skupini Barvice seznanili z različnimi boleznimi ter virusi in bakterijami, ki jih prenašajo. Ugotovili smo, da moramo v primeru obolenj k zdravniku, ki pa poleg bolezni, oskrbi tudi različne poškodbe.

Otroci so imeli možnost svoje novo znanje in izkušnje prenesti v igro. V igralnici smo namreč uredili kotiček »ambulanta«, kjer so se igrali zdravnike, medicinske sestre/brate ter paciente. Izdelali so si svoje zdravstvene izkaznice, prejeli recepte za različna zdravila, povijali ude in oskrbovali rane, s stetoskopom poslušali dihanje in izvajali različne eksperimente na modelu zob.

Obiskala pa nas je tudi Tinkarina mamica, ki je po poklicu medicinska sestra in nam poklic bolj podrobno predstavila. Otroci so z navdušenjem preizkušali inhalator, merjenje krvnega tlaka, »čiščenje ran« in delovanje infuzije.

Ker pa zanimanja še kar ni bilo konec smo se odločili, da obiščemo postojnsko NMP. Tam sta nam reševalca razkazala njihove nove prostore in reševalno vozilo v katerem so pretaknili prav vsak kotiček in s tem pridobili še več novih informacij in znanj.

Otroci so uživali ob spoznavanju poklica in ugotovili, da moramo zdravstvene poklice resnično ceniti saj nas zdravijo in rešujejo naša življenja. Hkrati pa so začeli sanjati o tem, kaj bodo, ko bodo oni veliki (zdravnik/-ca, zobozdravnik/-ca, medicinska sestra/brat, reševalec/-ka, voznik/-ca rešilca…).

 

Zapisala: Nuša Rebec

Dostopnost